Tusen strålande solar

Under min skåne tid har jag läst en bok. Den heter tusen strålande solar författaren som skrivit boken heter Khaled Hosseini (samma som till flyga drake) , boken har tre avsnitt kan man säga.
Det första handlar om en tjej som heter Mariam, hon bor med sin mamma i en liten hydda ute i skogen i Afghanistan. Hennes pappa är jätterik och mamman tjänade där tills hon blev med barn och utkastad. Pappan kommer och hälsar på varje torsdag men tillslut vill Mariam träffa honom mer och bestämmer sig för att åka dit, mamman blir upprörd och hotar med att ta livet av sig om hon åker. Mariam åker ändå och väl vid pappans hus blir hon inte insläppt, efter att ha tillbringat en natt utanför huset bestämmer sig hon för att åka hem igen. Innan hon ens hunnit hem hittar hon sin mamma hängd i ett träd. Hon har tagit livet av sig. Mariam får bo hos sin pappa men efter en tid gifter pappan bort henne till en man i Kabul som är nästan 30 år äldre än hon själv.

I andra avsnittet får man möta Laila, följa hennes uppväxt. Hon bor på samma gata som Mariam i Kabul, hennes bästa vän Tariq bor också på deras gata. De två umgås jämt! Men så blir det krig i Afghanistan och många flyg, även Tariq's familj ska fly. Innan han åker berättar han att han är kär i Laila och hon säger att hon är kär i honom också. De vill gifta sig, men Laila är inte redo att lämna sin pappa då hon bara är 14 år. 14 dagar senare går Lailas mamma med på att fly och familjen planerar allt då deras hus blir träffat och föräldrarna dör, Laila klarar sig och blir omhändertagen av Mariam och hennes man. När Laila känner sig bättre funderar hon på att fly till Tariq när det plötsligt kommer en man till huset. Han meddelar att Tariq har omkomit, Mariams man ser detta som ett bra tillfälle att fria. Det blir ett bröllop.

I tredje och sista delen får man följa deras liv tillsammans, de hatar varandra från en början men när Laila upptäcker att hon är gravid med Tariqs barn börjar dem bli vänner och tillslut är de som systrar till varandra. Dom fightas tillsammans mot deras man som behandlar dem dåligt.

Det ända jag kan säga är att det slutar lyckligt, resten får ni veta NÄR ni läser boken :) Enjoy

Kommentarer
Postat av: H

Riktigt bra bok, men jag gillade inte slutet. Mariam förtjänade inte att dö, även om hon mördade rashid.

2008-10-02 @ 17:39:57
URL: http://approximately.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0